Divi thema van Elegant ThemesVertaling van het DIVI thema van Elegant Themes

De meeste WordPress thema’s kan je standaard in het Engels downloaden. Niet echt een probleem, maar ik vind het wel storend als er in een Nederlandstalige website hier en daar Engelse woorden worden gebruikt. In de zoekfunctie staat dan bijvoorbeeld ’Search this website” in plaats van “Zoek op deze website”, “Name” in plaats van “naam” en “submit” in plaats van“verzenden”.

Als je goed zoekt zal je op het internet misschien wel ergens een Nederlandstalige versie van een thema vinden. Maar je zal het altijd zien… net dat thema dat je gekozen hebt voor je website is natuurlijk niet vertaald in het Nederlands. Dan maar zelf aan de slag?

Het vraagt een beetje werk, maar het kan wel. In bericht laat ik je zien hoe ik de vertaling heb gemaakt van het thema van deze website, Elegant Themes.

Bij Elegant Themes vind je de taalbestanden terug in de map “lang” van je thema. Je kan deze bestanden bewerken met een teksteditor en dan opslaan als “nl_NL” (voor de Nederlandse vertaling), maar dat is niet zo handig.

Vertalen van WordPress thema met Poedit

startscherm van poedit proJe kan beter het gratis programma Poedit gebruiken. Hierin kan je het oorspronkelijke taalbestand openen (*.po) en dan alles op een overzichtelijke manier vertalen.  Let er wel op de html-code (bijvoorbeeld: <span class=\”meta-nav\”>&larr;</span> Oudere reacties) die soms mee in het taalbestand staat, steeds mee over neemt want anders zal je website niet meer behoorlijk werken. Als je taalbestand klaar is moet je het nog uploaden in de map “lang” van het DIVI thema. Zeker opletten dat je zowel het “.mo” als het “.po” bestand upload.

Het vertalen met Poedit gaat eigenlijk heel vlot. Na het opstarten van het programma klik je op de knop “WordPress-thema of -plug-in vertalen”. Hiervoor zal je wel de betaalde versie moeten aanschaffen, maar voor de prijs moet je het niet laten (€18,32 euro incl. BTW).

Deze Poedit Pro analyseert je WordPress thema en zet alle instellingen klaar zodat jij je enkel moet bezighouden met vertalen.

Het resultaat van mijn vertaalwerk

Je kan ze hier gratis downloaden: De Nederlandstalige taalbestanden voor het DIVI thema van Elegant Themes.

 

Update

Ik heb een mailtje gekregen van iemand die dit bericht had gelezen, maar het was nog niet helemaal duidelijk. Daarom een update van deze blog post.

Eerst en vooral het programma Poedit downloaden en installeren op je computer.

Open het en_US po-bestand in podeit dan krijg je dit scherm:

poedit

In het vakje Brontekst zie je dan de Engelse te vertalen tekst.

In het vakje daaronder: Vertaling kan je dan de vertaling van de brontekst invullen.

Als dat is ingevuld klik je in het bovenste vak op de volgende term die moet vertaald worden en die term zie je dan weer verschijnen in het vakje Brontekst.

Dit kan je dan herhalen voor alle woorden die je wil vertalen.

Hopelijk maakt deze aanvulling alles een beetje duidelijker. Als je nog vragen op opmerkingen hebt, laat dan zeker hieronder een reactie achter.

 

 

Pin It on Pinterest