web-design-skills

Op het web vind je heel wat mogelijkheden om gratis een website online te zetten. Maar als je een artiest bent die zich op een professionele manier wil presenteren dan moet toch rekening houden met de beperkingen van zo’n gratis website.

Welke website heb je precies nodig voor een mooie presentatie? 

 • Uniek design: je een persoonlijke stijl en lay-out die bij je kunstwerken past
 • Betaalbaar: je wil de kosten liefst zo laag mogelijk houden
 • Update-able: je wil inhoud kunnen toevoegen en aanpassen

Het is nuttig om even de voor- en nadelen van de beschikbare mogelijkheden te overlopen. Waarschijnlijk is het toch een beter idee om niet voor de gratis versie maar voor een unieke, speciaal voor jou gemaakte website te kiezen.

Nadelen van een gratis website voor kunstenaars

Zoals ik eerder zei, zijn er heel wat pakketten en mogelijkheden te vinden voor een gratis web-aanwezigheid. Het kost je misschien niets, maar het is toch best dat je ook even naar de kleine lettertjes van de aanbieding kijkt. Er zijn toch dikwijls belangrijke minpunten waar je rekening mee moet houden:

 • Beperkte opties: beperking in lay-out en stijl mogelijkheden, beperkte webruimte waardoor je soms slechts een zeer klein aantal afbeeldingen kan toevoegen of geen mogelijkheid hebt tot toevoegen van geluids- of videofragmenten.
 • Advertenties: de meeste gratis websitebouwers verdienen hun geld door advertenties op jouw website te plaatsen.
 • Ze zien er niet professioneel uit: vergeet niet dat honderden andere artiesten – amateur en professioneel – waarschijnlijk hetzelfde website ontwerp gebruiken, het aantal sjablonen is dikwijls beperkt.
 • Flash: Toen ik onderzoek deed voor dit artikel heb ik gezien dat heel wat website bouwers nog steeds Flash gebruiken. Flash is niet compatibel met IPads en IPhones, dus heel wat bezoekers zullen je website helemaal niet kunnen zien als ze een mobiel toestel gebruiken. Flash is ook traag, moeilijker te navigeren en kan niet gelezen worden door Google. Je website zal dus ook niet zo hoog scoren in de Google zoekresultaten.

 

Voordelen van een speciaal voor jou op maat gemaakte kunstenaarswebsite

Voor de meeste ondernemingen is een efficiënte website een krachtig instrument voor marketing, klantenservice en verkoop. Voor een artiest is een sterke portfolio website even belangrijk, zeker voor het promoten van je kunstwerken en het  bereiken van potentiële klanten en galerieën.

 • Op maat gemaakt design (ontwerp) – met een op jouw maat gemaakte website kan je het website design volledig controleren zodat het jouw werk en stijl reflecteert?
 • Volledige controle – in tegenstelling tot een gratis website kan je nu vrijwel onbeperkt tekst en afbeelding toevoegen.
 • Geen advertenties – op een professionele artiesten portfolio website horen geen advertenties thuis. Je wil de aandacht op je eigen werk vestigen en je bezoekers niet wegsturen naar andere website.
 • Groeimogelijkheden – je website kan meegroeien met je portfolio en je creatieve onderneming.

Een op maat gemaakte website geeft je de gelegenheid om je onderscheiden van de grote anonieme massa en zal de kunstwerken door stralen!

 

Pin It on Pinterest